Botrányos: az államtól kapott segélyhívón hívogat idős embereket a Fidesz

Megosztás

Állami program keretében kaptak segélyhívót az idős emberek, amin napok óta a Fideszre való szavazásra igyekeznek rávenni a vonal túlsó végén kényszerűen hallgatót és beszélőt. A hívást ugyanis ezzel az eszközzel lehetetlen megszakítani és letenni, mint egy telefont. Van, akit már többedszerre zaklatnak így és nem tud ellene mit tenni. Éljen a kormány és Orbánék módszerei.

Az államtól kapott segélyhívón hívogat idős embereket a Fidesz, írja a Tiszta szavazás nevű szervezet.

Egy országos állami program keretében osztották ki azokat a segélyhívókat Borsod megyei nyugdíjasoknak, amelyen fideszes kampányüzenetekkel hívogatták az időseket. A kormánytámogatással időseknek adott segélyhívón először egy nő jelentkezett be meglepetésszerűen, másnap pedig Orbán Viktor rögzített üzenetét játszották le neki.

A kijelző nélküli készülékkel nem lehet telefonálni, viszont a rajta lévő SOS feliratú gombbal az Országos Katasztrófavédelmi Központ diszpécserszolgálatába lehet bejelentkezni.

Az RTL híradó pár napja egy Budapest XVI. kerületében élő idős, beteg nő hasonló történetéről számolt be, amiből országosan elterjedt gyakorlatra lehet következtetni.„Egyik nap a segélyhívó csörgött, azt sem tudtam először, hogy ez a készülék ad ki hangot, úgy tudtam, nem lehet róla telefonálni. A készüléknek nincs kijelzője se, ezért nem látszott, hogy milyen számról hívnak” – mesélte az érintett nyugdíjas.

A hívást az SOS gombbal tudta felvenni, mire egy női hang megkérdezte, hogy ő kicsoda, majd elmondta, hogy egy szombathelyi számot akart hívni. Itt egy kis zavar állt be a beszélgetésben, de utána a nő folytatta, és „elkezdett a Fidesz-KDNP listára szavazásra buzdítani, agitálni”. „Reményét fejezte ki, hogy elmegy vasárnap szavazni és a jó helyre húzza az ikszet.” – mesélte, akit felhívtak.

A meglepetésszerűen felhívott nyugdíjas megpróbálta megszakítani a hívást, de gomb vagy kijelző hiányában nem lehetett, ezért muszáj volt végighallgatnia a fideszes kampányüzenetet. Pár nappal később Orbán Viktortól is kapott egy automata hívást a segélyhívón. A felvett beszélgetést úgyszintén végig kellett hallgatnia, mert nem volt megszakítható.

Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási jogi programvezetője szerint „ Az eszköz célja nem az, hogy kampánycélú elérésre használják, tehát az elérhetőséget csak célhoz kötötten lehet használni. Ilyen esetben adatvédelmi visszaélés és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme merül fel. (…) Fokozza a jogsértés súlyát, ha az elérhetőség eleve csak bizonyos pártoknak vagy jelölteknek állna rendelkezésre, ekkor ugyanis a fentiek mellett a jelöltek, jelölő szervezetek esélyegyenlősége is sérül.” (Telex.hu)

Itthon: Azzal vádolják a Fideszt, hogy az időseknek adott segélyhívókon is  kampányolnak | hvg.hu
Tényleg semmi sem szent, minden eszközt bevet a Fidesz a hatalom megőrzéséért

Kapcsolódó cikkek